Op zijn eerste volwaardige album brengt het Limburgse viertal Ten Page Pilot een buitengewoon pakkend mengsel van stoner- en alternatieve rock ten gehore. Een veelbelovend en divers debuut van een oprecht gepassioneerde groep.

Het geheel heet een conceptplaat te zijn rond de animositeit tussen twee culturen en de mogelijke opheffing daarvan in een ‘nieuwe wereld’. Getuige onder andere de albumhoes en de titels van de laatste nummers schijnt deze zich in het grotere heelal te bevinden.

Een zeer actuele problematiek dus, ook als de vreemde wending die deze op dit bewuste schijfje krijgt natuurlijk niet direct met de realiteit overeenstemt – maar het staat elke luisteraar vanzelfsprekend vrij één en ander symbolisch op te vatten.

Misschien dat het door die onmiskenbare schrijnende actualiteit van het onderwerp komt, duidelijk is in ieder geval dat de band rond zanger/gitarist Richard Kleuskens vanaf de openingsschreeuw in Democracy tot de laatste tonen van Supernova uiterst gedreven klinkt.

Ruimte

Tussen die twee albumuiteinden worden we door een parcours geloodst dat uiteenloopt van de melodische stoner van In The City tot de uitgesponnen ballades We Call Ourselves Diplomats en Loss Is Bitter, totdat we uiteindelijk met het epische titelnummer in de ruimte worden gelanceerd.

Grote constanten doorheen de reis zijn het sterke ensemblewerk en de emotionele stem van de frontman, die bij tijd en wijle onwillekeurig herinnert aan Billy Corgan. Een mooie beginvlucht van deze jonge honden.
 

Ten Page Pilot staat op 18 juni op Jointhefestival in Grubbenvorst, 15 oktober op Festival d-VERS in Sittard en 10 december in The Holy Cow in Schijndel.