Door de jaren heen is duidelijk geworden dat oudste zoon Ziggy zich tot taak heeft gesteld de stijl van zijn vader, reggae-icoon Bob Marley, trouw te blijven en voort te zetten. Zo is ook op het vierde studioalbum Wild And Free de geest van vader Bob nadrukkelijk aanwezig.

Het talent in de familie Marley vloeit rijkelijk. Echter, is door de jaren heen wel duidelijk geworden dat het niet altijd evenredig is verdeeld. Het nageslacht van Bob Marley is in muzikaal opzicht onder te verdelen in twee categoriën; volgers en leiders.

Ondanks de vijf Grammy’s die Ziggy op zijn naam heeft staan, behoort Bobs oudste uiteindelijk toch tot de eerste categorie. De clan Marley kent twee leiders; de succesvolle en uiterst creatieve zanger/producer Damian en de zeer getalenteerde songwriter Stephen.

Beiden hebben vroeg in hun carrière besloten een eigen pad te bewandelen. Het toelaten van andere invloeden zoals hiphop en raggamuffin heeft ertoe geleid dat zij binnen het weinig vernieuwende reggae als pioniers zijn onthaald.

Luchtig

De terughoudendheid van Ziggy Marley om te experimenteren buiten het genre is meteen het grootste struikelblok op Wild And Free. Ziggy’s rechttoe-rechtaan benadering levert weinig inspirerende momenten op. Albumopener Wild & Free doet vooral verbazen door de toevoeging van acteur Woody Harrelson.

De Caribische invloeden op nummers als Forward To Love en Changes geven het album een luchtige zomerse vibe. Desondanks blijven de producties voorspelbaar en gaat de positieve, (vaak) spirituele boodschap snel vervelen. Misschien dat Ziggy in de toekomst toch maar eens bij zijn broertjes langs moet gaan voor wat tips?