Het gelijknamige album van Bon Iver is de opvolger van het debuut van de band. Wie Calgary, de eerste single van de plaat, hoort, weet direct: dit album zou in geen enkele platenkast mogen ontbreken.

Na het gevierde debuut For Emma, Forever Ago maakte zanger Justin Vernon platen met Gayngs en Volcano Choir en ging hij een samenwerking aan met Kanye West. Dat die samenwerkingen zijn horizon hebben verbreed, is op Bon Iver duidelijk te horen.

For Emma, Forever Ago maakte Vernon grotendeels in zijn eentje. Ingetogen nummers op voornamelijk gitaar. Op het tweede album gooit hij het over een andere boeg. Zijn herkenbare, betoverende stemgeluid wordt omgeven door instrumenten die je op basis van het debuut niet zou verwachten, zoals saxofoon en strijkers.

Alle nummers op de plaat zijn genoemd naar locaties. Tien nummers lang pure magie met een gevoel van melancholie waarin je je wilt onderdompelen, zelfs als je weet dat je erin zult verdrinken.

Put

Hoogtepunten zijn het wonderschone Holocene en Beth/Rest, de afsluiter van het album. Hiermee zingt Vernon je met “I ain’t living in the dark no more” weer uit de put waar hij je even daarvoor eigenhandig in gooide.

Dat het album met nog geen veertig minuten eigenlijk te kort is, is het enige dat erop aan te merken is. Met nog ruim zes maanden te gaan is Bon Iver, zonder enige twijfel, nu al een van de beste albums van 2011 te noemen.