De uit Noorwegen afkomstige Mathias Stubø is pas 18 jaar oud. Met andere woorden, hij was nog lang niet geboren in 1979. Toch is het zijn favoriete jaar uit de muziekgeschiedenis. En dat is goed te horen op zijn debuut vol knip-en-plakdisco.

1979 is een ode aan seventies-disco, -funk en -soul. Het is een meer dan vijftig minuten durend knutselwerk van een talentvolle jongeman dat ook daadwerkelijk zijn volledige speelduur blijft boeien, ondanks het feit dat het voor het grootste gedeelte instrumentaal is.

Stubø, ook wel bekend onder de naam Proviant Audio, is in thuisland Noorwegen langzaamaan een veelgevraagde producent en sessiemuzikant aan het worden. Van huis uit is hij eigenlijk drummer en percussionist, maar op 1979 neemt hij de meeste instrumenten voor eigen rekening. De rest zijn of bevriende muzikanten, samples of is programmeerwerk.

Zoals gezegd bevat het album met name instrumentale muziek, met af en toe wat zang. Ook maakt Stubø gebruik van gesamplede fragmenten uit zo te horen jaren vijftig-science-fictionfilms of hoorspelen.

Lappendeken

Niet alleen de jaren zeventig komen aan bod, ook de jaren tachtig, negentig, hedendaagse dansmuziek en zelfs dub komen voorbij. Bijzonder is dat alles naadloos op elkaar aansluit en het geen lappendeken wordt.

Is het kitsch? Ja. Is het pastiche? Dat ook. Maar wel kitsch en pastiche van de bovenste plank. Stubø zal met 1979 menige dansvloer in beweging kunnen krijgen. Dit zou zo maar eens de soundtrack van je zomer kunnen worden.