Met zijn gelijknamige debuutalbum levert Crowdpleaser een plaat af die zijn naam in bepaalde clubs zeker eer zal aandoen, maar zich aanzienlijk minder goed leent voor thuisgebruik. Een enkel nummer daargelaten, bestaat deze ondergrondse houseuitgave namelijk uitsluitend uit dromerige dansstukken.

Het eerste deel van de schijf is nog het meest luisterbaar, met de vrij compacte opener Together We’re Strong en vooral het met Afrikaanse vocalen en ritmes doorspekte Nenekri. Dat laatste nummer zou welbeschouwd niet misstaan op een wereldmuziekalbum.

De daaropvolgende stukken Jewel Self Dribbling Basketball en My Grandmother Could Tell You That rusten echter vooral op een continue groove en kennen geen liedstructuur, hoewel de gesproken uitweidingen de luisteraar nog wel een vaag aanknopingspunt bieden.

Dat kan echter niet gezegd worden van de tweede helft van het album, dat grotendeels uit weids uitgesponnen, hypnotiserende instrumentale composities bestaat, die eerder gemaakt lijken voor een dansvloer in de kleine uurtjes dan voor aandachtige beluistering thuis.

Atmosfeer

Daarmee is dit natuurlijk nog geen slechte plaat. Het is duidelijk dat meneer Schönborn goed weet waar hij mee bezig is en daarenboven zeer wel in staat om een bezwerende atmosfeer te creëren. De bizarre referentie naar J.J. Cale’s klassieker After Midnight in afsluiter Hang Out (For Paul) heeft ook wel wat.

Mensen die niet actief zijn als dj hebben echter nauwelijks reden om deze schijf aan te schaffen. Een exclusieve vinyluitgave had dan ook meer voor de hand gelegen.