Actrice Carice van Houten is fan van deze zanger en dat is volledig te begrijpen. De Brit Jon Allen heeft een aangename rasperige stem en hij maakt mooie luisterliedjes. Na zijn debuutalbum Dead Man’s Suit kunnen Van Houten en andere fans hun hart ophalen met de opvolger.

En die krijgt de titel Sweet Defeat mee. Tristan Longworth tekent opnieuw voor de productie van de tweede langspeler van Allen. De twee vullen elkaar perfect aan; de oprechte liedjes en vertellende vocalen van Allen gedijen goed in de directe en open productie van Longworth.

Vocaal doet Allen nog altijd denken aan een jonge Rod Stewart, hoewel hij zijn liedjes verder inkleurt met elementen uit americana en soul. Vooral de invloed van Jackson Browne is te herkennen, met name in liedjes als Joanna, Sweat Defeat en No One Gets Out Of Here Alive.

Veel van de ballads op het album memoreren aan de countryachtige ballads die Bryan Adams in de tweede helft van de jaren negentig maakte op de albums 18 Til I Die en On A Day Like Today, met een vergelijkbare simpliciteit in de songteksten. Zelfs de manier van zingen, bijna croonerachtig, komt sterk overeen.

Softrockers

Behalve Adams, Browne en Stewart is er nog een handvol softrockers van middelbare leeftijd te noemen die Jon Allen als voorbeelden aanhaalt, waaronder Van Morrison, Eric Clapton en Crosby, Stills & Nash. Dit alles – gelukkig – zonder de flauwe digitale popproductie van eigentijdse collega’s als James Blunt of James Morrison.

Jon Allen klinkt ook niet alsof hij door zijn label wordt opgejaagd om een album te produceren met een minimaal aantal hitsingles (ook al zit er wel een enkele tussen). Hij klinkt ontwapenend en je voelt ieder woord dat hij zingt. Beluister Sweet Defeat en je begrijpt de adoratie van Carice van Houten voor de zanger.