X Factor-winnaar Jaap Reesema dacht waarschijnlijk zijn talentenjachtimago van zich af te schudden door de luwte op te zoeken. Het is een gewaagde keuze, maar wellicht niet geheel onverstandig. De keuze voor een tweetalig debuutalbum ligt ook niet echt voor de hand.

Reesema scoorde na de finale van X Factor een hit met zijn versie van Journey’s Don’t Stop Believin’, dat begin 1982 de vijftigste plek haalde in de Nationale Hitparade. De uitvoering van Jaap (zoals Reesema simpelweg op de hoes vermeld stond) bereikte de eerste plek in diezelfde lijst in 2010.

Daarna bleef het een paar maanden stil rondom Reesema, tot de release van zijn tweede single Walk To The Other Side. Weer een half jaar later verscheen de derde single Hoe Hard Je Ook Rent, waarop Reesema het in het Nederlands probeerde.

Tot een definitieve keuze komt Reesema op Changing Man niet. De voorkeur lijkt weliswaar uit te gaan naar Engelstalig (met twaalf van de achttien nummers in het Engels), maar een derde van de plaat zingt hij in zijn moerstaal. Vijf daarvan zijn overigens vertalingen van de Engelstalige nummers (veelal door Jan Tekstra); eentje is een vertaling van een Spaans liedje.

Organisch

Gordon Groothedde (Nick & Simon, Krezip, Xander de Buisonje) is de producer en voornaamste liedjesschrijver van Changing Man en hij werd met het schrijven van liedjes bijgestaan door onder meer Christiaan Hof, Bertolf en Reesema zelf. De productie is warm en organisch, met een duidelijke countrypopbenadering (minus de pedalsteel).

Op de meer soulvolle nummers als Bye Bye Baby, My Goodbye en I Should Have Known klinkt Reesema verdacht veel als Waylon. Juist daar zit ‘m het heikele punt: wanneer Jaap Reesema Engels zingt, valt hij niet echt op tussen andere zangers. In het Nederlands wel, maar blijkbaar durfde hij het niet aan volledig over te schakelen.