Toen in 2009 Queens Of The Stone Age een pauze inlaste zodat Josh Homme zijn tijd kon besteden aan Them Crooked Vultures, moeten de handen van bassist Michael Shuman gejeukt hebben. Ook hij startte een projectbandje: Mini Mansions.

Meer dan eens leveren dit soort projecten juweeltjes op doordat de betrokken muzikanten opeens de vrijheid hebben om te doen wat ze zelf willen, zonder zich bezig op te hoeven houden met verwachtingen van het publiek. En een juweeltje is het debuutalbum van Mini Mansions zonder meer.

Het album bevat twaalf songs die grotendeels opgebouwd zijn rond piano of orgel. Duidelijkste inspiratiebron is The Beatles. Dit uit zich met name in songstructuren, maar ook in tweestemmige samenzang.

Pure Beatles-imitatie is het niet, Mini Mansions voegt een gezonde dosis psychedelica toe en het gevaarlijke randje van Queens Of The Stone Age is ook nooit ver te zoeken. Het resultaat is een originele, prettige genrecombinatie.

Onheilspellend

De liedjes zijn allemaal van een hoog niveau met als hoogtepunten onder andere singletje Monk en The Room Outside. De productie is donker en soms onheilspellend en daarmee het perfecte compliment voor de songs.

Hopelijk is Josh Homme in de toekomst vaker ergens anders mee bezig, want als Mini Mansions de tijd krijgt om meer van dit soort albums af te leveren, kunnen we wel even zonder een nieuwe release van Queens Of The Stone Age.