Het is allesbehalve vreemd als je na het opzetten van deze plaat onwillekeurig naar de hoes grijpt om je ervan te verzekeren dat deze band toch niet stiekem van Amerikaanse bodem komt, zo authentiek klinkt het ijzersterke nieuwe rootsalbum van het Nederlandse Shiner Twins.

Met Four Souls, One Heart heeft het viertal een schijf uitgebracht die zijn naam eer aandoet en bovendien compleet onverwacht een muzikaal testament is geworden voor bassist Dick Wagensveld, die na afloop van de opnames op het podium is ingezakt om niet meer op te staan.

Het geeft de merendeels door zangers/gitaristen Richard van Bergen en Jack Hustinx geschreven nummers, die niet zelden over afscheid en wederkeer (ook voorbij de dood) gaan, plotseling nog extra lading. Niet dat dit echt nodig is trouwens, want ook zonder deze bizarre en tragische samenloop van omstandigheden staan de doorvoelde rootsliederen op deze plaat als een huis.

Treffend dat deze deels in Willie Nelsons studio in de VS zijn opgenomen en behalve door vele gastmuzikanten uit eigen land, ook door bijvoorbeeld de gegroefde stem van Malford Milligan worden gekleurd.

Hoopgevend

Het prachtige resultaat varieert stilistisch van het dreigende Never Take No For An Answer tot het milde My Father’s Eyes en van het accordeongedreven Driftin’ tot het rockende Met An Angel, met Find Your Way Home als hoopgevende afsluiter.

Daarmee heeft Shiner Twins eenvoudig één van de meest bezielde traditionele albums van het jaar afgeleverd, in Nederland of ver daarbuiten. Wagensveld ziet er vast met een brede glimlach op neer.

Een uitgebreide lijst van tourdata is te vinden op www.shinertwins.com.