De laatste jaren beleeft de Amerikaanse rockband Journey een enorme opleving. Vooral dankzij het nummer Don’t Stop Believin’ – dat te horen was in zowel The Sopranos, Family Guy als Glee – staan de classic-rockers weer in de belangstelling.

Don’t Stop Believin’ stond op het zeer succesvolle album Eclipse uit 1981, met daarop ook de Amerikaanse hits Still They Ride, Who’s Crying Now en Open Arms (in 1995 gecoverd door Mariah Carey). Journey-fans zal het meteen opvallen dat de typografie van de albumtitel (E5C4P3) overeenkomt met die van Eclipse (ECL1P53).

Om de statistieken compleet te maken: Eclipse is het veertiende studioalbum van Journey, de tweede met de Filippijnse zanger Arnel Pineda en de achtste met een scarabee op de hoes. De schijf bevat twaalf door gitarist Neal Schon en toetsenist Jonathan Cain geschreven nummers, die allen onmiskenbaar klinken als Journey.

De afgelopen vijftien jaar (sinds het comebackalbum Trial By Fire, tevens de laatste met de zanger Steve Perry) heeft producer Kevin Shirley een dikke vinger in de pap gehad wat betreft het geluid van Journey. Hij werkte ook met Iron Maiden, Slayer, Joe Bonamassa en Rush.

Herhaling

Eclipse biedt voor iedere Journey-fans wat wils. Of je nu houdt van hardrock (City Of Hope), radiorock (Anything Is Possible), grootse powerballads (To Whom It May Concern) of een virtuoos instrumentaaltje (Venus); zo’n beetje alles wat de band ooit gedaan heeft, wordt herhaald. Alleen de progrockwortels blijven diep verborgen.

Ieder liedje hier heeft wel een beter equivalent op een ander Journey-album uit de jaren zeventig of tachtig. Ergens is het een troostende gedachte dat Journey altijd als Journey zal blijven klinken, ook al zal de band nooit meer een nummer maken dat zo mooi is als Don’t Stop Believin’.