Als je als telg uit de Wainright-familie debuteert schep je automatisch hoge verwachtingen en wordt er kritisch naar je gekeken. Vader Loudon III, halfzus Martha en halfbroer Rufus zijn immers gevestigde singer-songwriters met ieder prachtige albums. Gelukkig worden alle verwachtingen waargemaakt.

Lucy Wainright Roche’s debuut, dat de naam Lucy draagt, is namelijk een fantastisch album vol ingetogen top-americana, waarop Lucy's stem de hoofdrol speelt. Twaalf songs lang weet ze te boeien en te ontroeren.

Haar stem is helder, loepzuiver en bevat een prettige countrysnik. Producer Stewart Lerman weet met subtiele effecten dit alles alleen nog maar te versterken. Men zou kunnen stellen dat haar stem met vlagen wel wat aan de schelle kant is.

De zelfgeschreven liedjes zijn allemaal goed, zo goed zelfs dat ze met gemak overeind blijven naast Paul Simons meesterwerk America, waarmee Wainright Roche op sublieme wijze het album afsluit. Hoogtepunten zijn Early Train, October en Statesville. Ouderwets goeie songs in de verhalende, Amerikaanse traditie.

Gelikt

Het album bevat gastbijdrages van vader Loudon III, moeder Suzzy Roche met haar zussen als The Roches en Kelly Hogan. De productie had misschien iets minder gelikt kunnen zijn. Storend is dit echter nergens.

Met Lucy bewijst Lucy Wainright Roche dat ook zij het Wainright-talent heeft en dat ze haar beroemde achternaam eigenlijk helemaal niet hoeft te voeren om de aandacht op haar te vestigen, dat kan ze prima op eigen kracht.