Daar is er weer eentje, hoor. Na zes andere noemenswaardige artiesten kunnen we weer een debuutalbum van een act uit de Sound Of 2011-lijst van de BBC wegstrepen. Ditmaal de rockband Mona, die de gehele adoptiecurve zal aanspreken.

Eerdere artiesten uit het prestigieuze BBC-lijstje die op NU.nl werden behandeld, waren Jessie J, James Blake, The Vaccines, Jamie Woon, Anna Calvi en Yuck. Jools Holland ontving eind 2010 Mona in zijn muziekprogramma op de BBC en begin dit jaar won Mona een Brand New Award van MTV.

De in Nashville gevestigde band komt nu pas met zijn debuutalbum, maar dat was het wachten meer dan waard. Niet dat Mona een langverwachte belofte inlost of zelfs maar enigszins in de buurt komt van een originaliteitprijs, met een sound die grofweg te plaatsen is tussen U2, Foo Fighters, Kings Of Leon en Coldplay.

De liefhebbers van het eerste uur zullen Mona waarschijnlijk over een paar jaar weer beu zijn, wanneer deze band voor een groter publiek kiest en een prominente plek op Pinkpop inneemt. Mits Mona die weg, zoals verwacht, bewandelt. De rockers hebben immers die potentie met het materiaal dat er ligt.

Prikkelend

Wat maakt Mona dan zo bijzonder? De overtuiging in de vocalen van zanger Nick Brown is een zeer voorname reden, samen met prikkelende liedjes als Cloak And Dagger, Teenager en Lines In The Sand, de bezielde uitvoeringen ervan en een frisse invalshoek.

Eveneens opmerkelijk is het feit dat Nick Brown het album zelf geproduceerd heeft. De enige grote naam die aan het debuut meewerkt is mixer Rich Costey (Muse, Interpol, Franz Ferdinand). Mainstream appeal, indie credibility; dat moet goed komen. Mona, daar word je blij van.