Halverwege de negentiende eeuw trokken hordes aan Ieren de oceaan over, het geboorteland en de daar heersende aardappelziekte achter zich latend. Op weg naar het beloofde land, vaak met niet meer dan de Keltische tradities opzak. Tradities die Flogging Molly al sinds 1997 hoog in het vaandel houdt.

Speed Of Darkness is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse band rond de in Dublin geboren Dave King. Deze keer met meer nadruk op de folk in de mix met punk en rock. Thematiek echter blijft hetzelfde, liefde, kameraadschap en veel aandacht voor sociaal economische problematiek als werkloosheid en armoede.

Bekende onderwerpen voor Ieren, waarvoor in de huidige economische crisis genoeg inspiratie te vinden is. Op Speed Of Darkness klimt Flogging Molly dan ook meer op de zeepkist dan op de toog.

Er wordt opgeroepen tot revolutie (Revolution en Rise Up), CEO’s worden aangeklaagd als schuldigen van de crisis (The Power’s Out) en een algemeen beeld van sociaal en economisch verval van in Amerika wordt bezongen (Don’t Shut ‘Em Down).

Rood

King zat op rood revolutionair fluweel toen hij de pen voor deze plaat ter handen nam en als relatieve observant de huidige staat van de Verenigde Staten beschreef. Niet dat het een politiekmanifest is geworden.

Muzikaal blijft Flogging Molly dezelfde folkmachine, die klinkt als een roodbruine pint in de hand. Minder pubgericht dan Drunken Lullabies of Float, maar vooral ook minder punkgericht. Meer ruimte voor de Keltische wortelen, al dan niet bewust aansluitend bij de huidige golf van jonge folkbandjes. Maar zo nodig ook nog altijd met de ballen (en het bier) om 'tot elf' te gaan.