Heren van de berg werden ze door de Romeinen genoemd, het afgezonderde volk in de bergen van Syrië. Een volk dat vrij van restricties leefde, elkanders vrouwen deelde en jongemannen opvoedde tot spion en sluipmoordenaar.

De Assassijnen, een ongrijpbaar en eigenzinnig volk, wiens mysterieuse naam en faam door ebt in het ongrijpbare Rotterdamse indiepop zestal S As In Assassins. Een zestal dat met het gelijknamige debuut haast uit het niets lijkt te komen, zoals een sluipmoordenaar betaamt. En even effectief, met de eerste stoot meteen raak.

Op S As In Assassins staan zeven ingenieus in elkaar gezette indiepopliedjes die de zon op half één zette en het meezing-gen (zelfs bij de hardnekkigste anti-meezinger) activeren. Een jaar is – zonder enige druk – in de eigen studio gewerkt aan deze plaat. Dit is terug te horen in de detaillering. Tot in de kleinste puntjes verzorgt, heb je voor deze plaat de beste boxen nodig.

Dat kan liggen in een dronende grondtoon diep in de achtergrond, een omgedraaide drumloop, welhaast willekeurig geplaatste synthesizerakkoorden of het geluid van een opstijgende helikopter. De verrassing ligt in elke toon.

Vlijmscherp

Bewegend in een de driehoek tussen Grizzly Bear, Menomena en Foals, draagt S As In Assassins erg op ritmiek. Uiteraard veel terug te vinden in een brede percussie, sterk op de voorgrond, terwijl gitaren en toetsen – staccato of zwoel aanzwellend – de melodie daar vaak net achterleggen.

Soms liggen de Rotterdammers dichtbij bovengenoemden, maar over het geheel pakkend en origineel genoeg om van eigenzinnig te spreken. Een vlijmscherp maar kort debuut, met uitschieters Lost Without A Cause, Holy Water en Eskimo’s. De rest ligt daar echter niet ver vandaan. Een belofte voor de opvolger, die naar het schijnt al in de maak is. Heimelijk, vast, als een goed Assassijn.