Zangeres Heather Nova bracht een groot deel van haar jeugd door op een boot, dobberend op de oceanen van de wereld. Inmiddels is Nova zelf moeder en kijkt ze met weemoed terug naar haar kindertijd op de woelige baren, met het album 300 Days At Sea als resultaat.

Nova heeft een typische signatuur, die op al haar platen naar voren komt. Of dat nu een bandplaat is (Oyster, Siren), een popalbum (South, Redbird) of een verzameling gestripte liedjes (Storm, met Mercury Rev als begeleidingsband), haar fragiele stem en zanglijnen zijn immer onmiskenbaar.

Ook 300 Days At Sea heeft die typische Heather Nova-signatuur. Het album is een soort samenvatting van wat de zangeres uit Bermuda in haar mars heeft. Zo wordt er gerefereerd aan haar indiealbums uit de jaren negentig, maar eveneens aan recenter werk.

Het maritieme thema is natuurlijk ook niet volledig nieuw in de muziek van Heather Nova. Zet de eerder genoemde albumtitels maar eens op een rijtje: Oyster, Siren en Storm, of songtitels als Feel You Like A River, The Man In The Ocean, Aquamarine en River Of Life.

Invalshoeken

Op 300 Days At Sea weet Nova diverse invalshoeken te vinden voor het overkoepelende thema, hoewel ze niet allemaal even verrassend zijn. Het muzikale palet bevat onder meer countryrock (Until The Race Is Run), opgewekte pop (Beautiful Ride) en ballads (The Good Ship ‘Moon’, Stay).

Heather Nova zet alle zeilen bij om 300 Days At Sea te laten slagen als een verkapt conceptalbum. Dat lukt slechts ten dele, omdat je bij de meeste nummers het gevoel krijgt dat ze eigenlijk al op één van haar eerdere albums stonden. Muzikaal gezien, is ze water naar de zee aan het dragen.