Woody & Paul – Heroes And Zeros

Ergens in Brabant, tussen de uitgestrekte maïsvelden, varkensstallen en gloeilampfabrieken, wordt katoen geplukt. Daar, onder de brandende zon, loopt een viertal Eindhovenaren, blaren op de hand, de nek rood verbrandt, te plukken. Neuriënd, katoen in de hand en de blues in het hart.

Het moet 2005 zijn geweest toen het Eindhovense Woody Veneman en Paul van Hulten bij de N65 de ziel verkochten aan de duivel in ruil voor de blues. Sindsdien maakt het duo samen met The Vigilantes de podia in Nederland onveilig met gedreven rootsrock, americana en de blues. Ruig, gepassioneerd en zwetend.

Heroes And Zeros, door de heren zelf betitelt als hun levenswerk, is inmiddels al de vijfde full-length sinds 2005 en bevat een brede doorsnee van bluesvarianten.

Zo opent de plaat in New Orleans (No One Dies Tonight), passeert Londen langs beat georiënteerde blues (Own Mess) maar trekt de band ook het platteland van de VS in voor de wittemansfolkblues (Headless Hen).

Meester

Daarmee onderschrijft het kwartet inderdaad – zoals bezongen op de plaat zelf – geen Jack Of All Trades te zijn. Deze is immers meester in niets, terwijl deze heren de stijlen die zij hier presenteren ook werkelijk beheersen. Van rock-‘n’-roll tot bluegrass, dixie- en redneckcountry.

Heroes And Zeros is een vuige bluesrockplaat met een beatconnectie en de duivel onder den lenden en grote variatie. Helaas, zoekende naar spijkers op laag water, zorgt dat er wel voor dat de plaat geen coherent geheel is. Woody & Paul loopt als een rode lijn door de stijlen heen, maar verbindt net niet alles. Een kniesoor die daar oplet.

Lees meer over:
Tip de redactie