“Symphonic Death Metal Opera”, zo staat op de hoes van Mayans debuutalbum Quarterpast te lezen. Inderdaad hebben de voormalige After Forever-kompanen Mark Jansen en Jack Driessen de zaken ditmaal nog grootser aangepakt dan we al van hen gewend waren.

Met hulp van vele bekwame instrumentalisten en gastvocalisten is deze plaat een echt genreverslindend monster geworden. De zware riffs en grunts waarmee opener Symphony Of Aggression start, maken het death-metallabel waaronder men dit album heeft geschaard meteen begrijpelijk. Nochtans komen in de loop van dit nummer zeker ook rustigere momenten en heldere vrouwenzang voorbij.

Inderdaad is één van de meest opvallende kenmerken van dit album de muzikale diversiteit ervan. Brede toetsenpartijen, ijzersterke gitaarsolo’s, een klassiek jeugdkoor in de stijl van Savatage’s legendarische Streets-album (Quarterpast), melodieën die aan het beste werk van Ihsahn herinneren (The Savage Massacre); het passeert allemaal de revue.

Daarbij zorgen gastvocalisten Floor Jansen, Simone Simons, Henning Basse en Italiaanse operavondst Laura Macrì (luister naar de prachtige interlude Essenza Di Te) ‘in goede Ayreon-stijl’ voor verdere inkleuring van het toch al imponerende geluidsbeeld.

Ambitieus

Een grenzeloos ambitieus metalalbum dus, dat iedere liefhebber van weids uitgesponnen metal met een sterk filmische kwaliteit zal kunnen bekoren.

Deze schijf biedt een gigantische hoeveelheid luistermateriaal. Misschien zelfs een tikje te veel, want door alle muzikale wendingen is het moeilijk grip krijgen op het geheel. Desalniettemin een uitermate veelbelovend debuut.
 

Mayan speelt op 20 mei in Atak in Enschede, 21 mei in Poppodium Romein in Leeuwarden, 26 mei in De Effenaar in Eindhoven, 27 mei in Doornroosje in Nijmegen en 16 juli op het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde.