Ze is geboren in Jeruzalem, woonachtig in Nederland en reisde met haar muziek heen en weer tussen Duitsland, India en Israel. Het is duidelijk dat de muziek van zangeres Noam Vazana zich in ieder geval niet laat vangen binnen geografisch vastgestelde grenzen.

Muzikaal gezien is haar debuutalbum Daily Sketch wat beter af te kaderen. Vazana maakt popliedjes met piano als voornaamste instrument en voegt daar invloeden uit jazz, country en wereldmuziek aan toe. Haar favoriete instrument is de trombone, al blijft het gebruik ervan op plaat beperkt tot slechts een paar nummers.

De stem van de Israëlische is karakteristiek en eigenzinnig. Vocaal vertoont ze raakvlakken met zangeressen als Kate Bush, Tori Amos en Sara Bareilles. In de hoge registers blijft Vazana niet altijd overeind en door de af en toe spaarzame overdubs lijkt haar stem soms wat iel.

Zowel de humoristische kant van Vazana als haar filantropische werkzaamheden komen tot uiting in haar liedjes. Ook het vele reizen van de zangeres leidt tot inspiratie voor liedjes. Opvallend is dat de diversiteit van de nummer de consistentie niet in de weg staat.

Staalkaart

Vazana heeft niet de intentie tot het maken van een hitalbum. Daily Sketch is vooral een staalkaart van haar kwaliteiten als muzikante en liedjesschrijfster. Her en der verrast ze echter met aangename refreintjes (Personality, Half A Poem, Wrinkles, It’s Clear).

Calling You From Syria is een aanstekelijk stukje etnische pop, dat ongetwijfeld meer punten op het Eurovisie Song Festival in de wacht had gesleept dan de palingpop van 3JS. En deze jongedame woont gewoon in Amsterdam, beste meneren van de TROS.


Noam Vazana presenteert op 17 mei haar album tijdens OBA Live op de vierde verdieping van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Klik hier voor meer optredens.