Matana Roberts – Coin Coin Chapter One: Gens De Couleur Libres

Met dit eerste gepassioneerde hoofdstuk van een muzikale geschiedenis van de zwarte bevolking in Amerika, gecentreerd rond de standvastige figuur van bevrijde slavin Marie Thérèse Coincoin, laat jazzcomponiste, saxofoniste en vocaliste Matana Roberts horen één van de meest creatieve en geëngageerde persoonlijkheden van de nieuwe generatie te zijn.

De oorspronkelijk uit Chicago afkomstige Roberts werkt al sinds 2006 aan haar Coin Coin-project, waarin ze naar eigen zeggen een persoonlijke “compositorische geluidstaal” ontwikkelt. Vier jaar later is het eerste deel live uitgevoerd en opgenomen in de Hotel2Tango Studio in Montreal (thuisbasis van onder andere Godspeed You! Black Emperor).

Reeds de eerste compromisloze saxtonen op het resulterende album maken duidelijk dat dit geen gemakkelijk luistervoer vormt. Verdere beluistering leert echter ook dat het geen free-jazzschijf in de enge zin van het woord is (hoewel die stroming onmiskenbaar invloed heeft uitgeoefend).

Het album is namelijk geen welhaast onafgebroken extatische uitbarsting van geïmproviseerd geluid, maar eerder een uitstekend doordachte programmatische compositie in de traditie van Duke Ellingtons Black, Brown And Beige, zij het met een veel militantere avant-garde-insteek.

Visionair

Het muzikale domein dat daarbij bestreken wordt is enorm: van het afwisselend woeste en sfeervolle vrije klankenpalet van opener Rise tot het grotendeels traditioneel a-capella gezongen Libation For Mr. Brown, van de kreten, mysterieuze achtergrondvocalen en tragische strijktonen in Pov Piti tot de misleidend kalme afsluiter How Much Would You Cost?.

Dit visionair werkstuk verdient eenvoudig een plek in de platenkast van iedereen met oren en een hart.


Coin Coin Chapter One is
hier integraal te beluisteren.

Lees meer over:
Tip de redactie