North Mississippi Allstars – Keys To The Kingdom

Keys To The Kingdom is het eerste album dat Cody en Luther Dickinson uitbrengen na de dood van hun vader, musicus en producer Jim Dickinson (onder andere bekend van zijn bijdragen aan platen van Ry Cooder, The Rolling Stones en Big Star). Het is een waardig eerbetoon geworden.

Menselijk, levendig en gedrenkt in de traditionele muziek van het zuiden. Het zijn bewogen tijden geweest voor de gebroeders Dickinson. Zo vallen op het professionele vlak gitarist Luthers betrokkenheid bij The Black Crowes en drummer Cody’s project The Hill Country Revue te noemen.

Ingrijpender is echter het overlijden van vader James Luther Dickinson in 2009 en de geboorte van zoon Luthers eerste kind rond dezelfde tijd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het nieuwe album voor een belangrijk deel gevuld is met liedjes over dood en (eeuwig) leven.

Titels als The Meeting, How I Wish My Train Would Come, Hear The Hills, Ain’t No Grave en Jellyrollin’ All Over Heaven spreken wat dat betreft boekdelen. Bij de uitvoering van veel van de nummers krijgen de broers niet alleen hulp van vaste bassist Chris Chew, maar ook van muziek- en familievrienden als Mavis Staples, Spooner Oldham, Ry Cooder en Alvin Youngblood Heart.

Hoopvol

Een authentiek nagedachtenisalbum dus – maar dat wil niet zeggen dat de toon ervan somber is. Integendeel, de stukken klinken vaak eerder hoopvol en niet zelden humoristisch (New Orleans Walkin’ Dog).

Daarmee hebben de Dickinsons wederom een tijdloze en levensbevestigende schijf in beste rootsrocktraditie afgeleverd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie