Met The Only She Chapters is Guillermo Scott Herren weer een afslag verder naar links van de hiphop waar hij zijn carriere ooit mee begon. Nu zou het eerder een verrassing zijn als hij met Prefuse 73 niet een verrassende nieuwe weg in was geslagen, wat dan ook het enige niet verrassende aan deze plaat is.

Scott Herren legt de beats op zijn zevende album als Prefuse 73 verder op de achtergrond, of laat ze zelfs vrijwel achterwege. De nadruk ligt hier op de geluidstextuur, verschillende lijnen met elkander doorweeft tot een avontuurlijk geheel.

Vertraagde hiphopbeats waar overheen bellen, kliks en klaks en haast in de mix verborgen gastvocalisten (onder andere Shara Worden, Trish Keenan en Zola Jesus) zorgen voor een mysterieuze sfeer.

Een ambiance waarin steeds andere spooktonen via kleine luikjes de muzikale ruimte binnen dringen. Om vervolgens weer net zo onopvallend te verdwijnen. Hierdoor blijft The Only She Chapters voortdurend in beweging, kabbelend als het oppervlak van een rustige maar diepe zee.

Glinsteringen

Plotselinge wendingen, zoals de inbreng van cimbalen, elektronische radartonen of een jagende mondharmonica, doorbreken de oppervlakte, zijn de glinsteringen van de zon. Elementen uit jazz worden zonder moeite gemixt met geluiden die eerder aan de experimentele darkfolk refereren, terwijl op de achtergrond broken beats de hiphop en triphop voortdurend in herinnering houden.

Het zijn deze details, de voortdurende wisselingen en verrassingen binnen de nummers die je op het puntje van je stoel houden. IDM die ontsnapt aan het behang en de gehele ruimte in beweging zet.