Wie na de uitgave van Resurrection Macabre twee jaar geleden nog mocht twijfelen aan de duurzaamheid van de wederopstanding van Nederlands oude death-metaltrots Pestilence, krijgt met Doctrine het klinkende bewijs dat de band definitief terug is.

Het album, dat de perfide invloed van religie op de mensheid tot thema heeft, begint toepasselijk met een in het Latijn gezongen belijdenis die geleidelijk ontaardt in demonisch geschreeuw. Daarmee wordt meteen goed de toon gezet voor het felle gekrijs van frontman Patrick Mameli in het aansluitende Amgod.

Dat zal vast niet iedere death-metalfanaat kunnen bekoren, maar deze groep is nu eenmaal nooit bang geweest risico’s te nemen – en dat siert hem ook. Zo klinkt het ritmische gitaarwerk van de beide Patricks zwaarder en meer metalig dan ooit door het gebruik van achtsnarige instrumenten.

Wat overigens zeker niet wil zeggen dat dit een relatief simpele, brute plaat in lijn met het oudste werk van de band is geworden. Daarvoor zijn de sterk op fusion geënte gitaarsolo’s veel te geavanceerd, net als de voortdurend veranderende ritmische basis die gelegd wordt door oude bekende Jeroen Paul Thesseling op bas en nieuwkomer Yuma van Eekelen op drums.

Experimenten

Composities als Salvation, Absolution en Deception tonen door hun ongebruikelijke wendingen ten overvloede aan dat Pestilence met deze nieuwe schijf allerminst afscheid heeft genomen van de experimenten ten tijde van Testimony Of The Ancients en Spheres, maar deze veeleer in een hardere context integreert.

Het eindresultaat is koren op de molen van de ruimdenkende metaalliefhebber.
 

Pestilence speelt op 6 mei in Atak in Enschede, 7 mei in De Kelder in Amersfoort en 1 juli op de Fortarock Pre-Party in Doornroosje in Nijmegen.