De meeste albums maken meteen bij de eerste luisterbeurt een duidelijk indruk. Een goede of een slechte indruk; in ieder geval een indruk. Soms moet je wat vaker luisteren om een oordeel te vellen en soms, heel soms, weet je na tien keer luisteren nog niet wat je er van moet vinden. They Should Have Told Us valt in de laatste categorie.

Met het debuutalbum van Ginga is eigenlijk helemaal niks mis. De Oostenrijkers leveren met They Should Have Told Us een album vol prettig klinkende indiepop af. Er staan prima liedjes op waarvan enkele het goed zouden doen op de radio. Ook de arrangementen zijn niet slecht.

Ginga heeft een multi-instrumentalist in de gelederen die de songs net dat beetje extra geeft. Met name zijn strijkersarrangementen, waarvan hij alle partijen zelf voor rekening neemt, verdienen een compliment. Het heeft allemaal wel wat weg van Arcade Fire.

Zanger Alex Konrad heeft de neiging om wat binnensmonds te zingen en niet alles duidelijk te articuleren, maar echt vervelend is dit gelukkig nergens.

Onopvallend

De productie is zoals we dat gewend zijn van moderne alternatieve gitaarpop albums; radiovriendelijk met, waar wenselijk, toch een klein randje. Kortom, onopvallend.

En daar zit de kern van het probleem. They Should Have Told is onopvallend, dertien-in-een-dozijn. Een adequaat werk, maar adequaat is eigenlijk niet goed genoeg.