Een album waarop zowel leden van The National als Arcade Fire meespelen zal menig indiehart sneller doen kloppen. The Golden Record, het debuutalbum van het uit Montreal afkomstige meisje-met-gitaar Little Scream, echte naam Laurel Sprengelmeyer, kan dat ook op eigen kracht.

The Golden Record staat vol folkpop met een eigenzinnige inslag, waarop sfeer de boventoon voert. Sprengelmeyer's ietwat dunne stem zweeft boven een soms verstillend en soms uitzinnig tapijt van sprookjesachtige instrumentatie.

De productie is gedeeltelijk in handen van Arcade Fire's Richard Parry en daarmee zal het geen verrassing zijn dat The Golden Record klinkt als een ingetogenere versie van Funeral, compleet met de vaak ondefinieerbare geluiden, ver weggestopt in de achtergrond, die dat meesterwerk zijn zo eigen sound gaf.

Sprengelmeyer's teksten bestrijken onalledaagse, zeg maar gerust vreemde, onderwerpen. Sekteleiders, heksen, zwarte ridders en buitenaardse intelligentie passeren de revue en dragen allemaal bij aan het tegendraadse van het album.

Verdwaald

De songs zijn nagenoeg stuk voor stuk goed, met uitzondering van een paar verdwaalde missers verdeeld over het album. Waren deze wat directer uitgevoerd, met bijvoorbeeld enkel een akoestische gitaar, dan was dit pijnlijk duidelijk geweest, maar de sfeer en de productie dekken deze tekortkomingen vakkundig af.

The Golden Record is een bezwerend album waar je opslag verliefd op wordt. Eigenlijk geen lenteplaat, maar eerder een album voor een zonnige herfstdag.