Een halve eeuw geleden viel Joeri Gagarin, als eerste kosmonaut, langzaam terug naar de aarde. De laatste grens, die van de wereld naar het heelal, was beslecht. Maar hij was niet de eerste die uit de ruimte naar aarde kwam, als we uitgaan van de Ancient Astronauts.

Het Duitse producers duo haalt de naam uit het geloof dat het leven en de goden van de sterren kwamen. Buitenaards leven dat op aarde landde in de prehistorie en de eerste samenlevingen schiep. Een verwijzing die in de triphop-, reggae-, dub- en hiphopblend van de twee alleen terug te horen is in het openingsnummer.

Wat de twee doen is verder niet buitenaards, maar wel erg goed. In de lijn van DJ Shadow en soortgenoten combineren onze Oosterburen hier alle aan hiphop gerelateerde stijlen – van funk tot reggea en dubstep – tot een geluid.

Doorspekt met sterk scratchwerk en verrassende samples, biedt het duo een zeer afwisselend werk. Weliswaar niet helemaal alleen, er zijn gastoptredens van rappers Azeem, Raashan Ahman en anderen die de variatie versterken. Vooral ook omdat de teksten die van de middelmaat ver ontstijgen.

Mo'Wax

Maar ook in de instrumentale stukken blijft Ancient Astronauts boeien. Leunend op de experimentele triphop uit de Mo’Wax-stal, wordt een breed instrumentarium in het geluid gebracht. Van spookachtige samples, tot violen en Oosterse snaarinstrumenten.

Ze ontstijgen het menselijke alleen niet. Hoewel breed, boeiend en bijzonder technisch, zijn de heren op hun tweede album niet execellent. Hiermee bewijs dat die buitenaardse wezens toch niet op aarde zijn geland, maar gewone stervelingen wel zeer fijne platen kunnen maken.