Na een welverdiende break gaat Guano Apes in de volledige originele bezetting verder met de nieuwe plaat Bel Air. De Duitse rockgroep rond zangeres Sandra Nasic laat zich van een andere kant zien.

Eind jaren negentig was Guano Apes van grote invloed op de alternatieve rockscene in Europa. De doorbraaksingle Open Your Eyes en het snowboardanthem Lords Of The Boards waren voor ongekende successen.

Na een pauze van drie jaar besloten de bandleden in 2009 de rockformatie weer voort te zetten. Bel Air is het eerste, zeer verrassende resultaat uit de reünie. Dat Nasic een jurkje en hakken draagt op de cover, zegt al genoeg.

Haar vocalen zijn getransformeerd van rauw en fel naar clean, poppy en voorspelbaar. De girlpower waar Guano Apes zo voor stond, is nergens meer te bekennen. Er mist uitdaging, lef en avontuur in bijna ieder nummer.

Soft

Een soft en onorigineel rockgeluid is de basis op Bel Air. Zo bevat opener Sunday Lover synths, puntige gitaren en “oh oh oh’s”. This Time en Fire In Your Eyes zijn zelfs melodieuze rockballads geworden.

Er is niets mis met jezelf opnieuw uitvinden, wel met kleurloos opgaan in de massa. Een teleurstelling voor de fans. Verandering is niet noodzakelijkerwijs verbetering.


Guano Apes speelt op 22 mei in de Melkweg te Amsterdam en op 5 februari in 013, Tilburg.