Nummers zo zacht als boter en zo zoet als cake, Low heeft er zijn negende studioalbum mee vol geschreven. Tien nummers die de band als een warme jas over de schouders van de luisteraar legt.

Daar waar Drums And Guns zich vooral rond de Tweede Golfoorlog centreerde, keert het trio hier terug naar de grotere thema’s. Troostend, met een open geluid dat we kennen van Trust uit 2002. Voor de opnames van deze plaat is dan ook teruggekeerd naar de voormalige kerk waar dit meesterwerk werd opgenomen.

En dat past de band, de galm en ruimte van deze sacrale plaats. Maar Low keert niet terug naar de donkere donderwolken waar Trust mee was gevuld. De nadruk op C’mon ligt op de gouden zonnestralen die door het wolkendek heen breken. Hoop, verlossing en liefde klinken door in Try To Sleep, Especially Me en $20.

Geen moment van twijfel dat Alan Sparhawk zich speciaal op jou richt, wanneer hij My Love Is For Free/My Love in herhaling zingt. Onderkoeld, als altijd, en daar mee een spanning opbouwend die nooit tot explosie komt.

Terughoudend

Weinig bands die de kunst van de terughoudendheid zo goed beheersen als Low. Acht minuten de aandacht vasthouden met niet meer dan vijf woorden. Kleine details in de achtergrond met elektronica vergroten de tensie, maar nemen nooit over. En onderwijl kruipt het trio onder de huid. Het is een kunst.

Low bouwt de slowcore verder uit op het negende album. Overtuigend, en met een verrassend positieve toon. Tien warme armen die zich om je heen sluiten en traag tot rust wiegen.