De carrière van Raphael Saadiq is alles behalve conventioneel. Van succesvolle groepsprojecten als Lucy Pearl en Toni!Tony!Toné! tot een bescheiden, doch indrukwekkende loopbaan als producent en soloartiest. Stone Rollin’ is zijn nieuwste aanwinst.

De ingetogen klasse waarmee Raphael zich presenteert is ongekend in de door glitter en glamour gedomineerde R&B-scene. De Grammy-nominatie voor Raphael’s vorige plaat The Way I See It blijkt voldoende bevestiging te zijn geweest om het pad dat destijds is ingeslagen nu voort te zetten.

De eigentijdse invloeden die op zijn eerdere solowerken te horen waren, zijn de rug toegekeerd. In ruil daarvoor krijgt de luisteraar een flinke dosis jaren zestig en zeventig geïnspireerde funk en rhythm & blues.
Met het energieke openingsnummer Heart Attack slaagt Raphael erin de levendige rock- en soulcombinatie van legendarische artiesten als Sly Stone and Bobby Womack te reproduceren.

Veelzijdigheid

Wat vooral noemenswaardig is aan Stone Rollin’ is de veelzijdigheid van het project. En ook daar kan Raphael weer met de eer strijken, want naast de overduidelijke vocale inbreng is deze rasmuzikant ook nog eens verantwoordelijk voor de productie en de lyrics.

Het enige wat men Raphael Saadiq kwalijk zou kunnen nemen is de korte speelduur. Maar ook hier is de gedachtengang duidelijk: kwaliteit boven kwantiteit. Kortom Stone Rollin’ is de perfecte plaat om de zomer mee in te luiden.