Mind Bokeh is het veelbesproken nieuwe album van geluidskunstenaar Bibio. De Engelse producer biedt op deze plaat opnieuw indrukwekkende en vooral uiteenlopende muzieklandschappen.

Stephen Wilkinson opereert al enkele jaren onder de naam Bibio. Ambivalence Avenue was zijn debuutplaat bij het label Warp en Mind Bokeh is daar een soort donkere, maar levendige en trippende variant op.

Bokeh staat voor het onscherpe gedeelte van een foto. Bibio probeert dan ook met deze plaat een bewustzijn te creëren voor het onscherp stellen van je gedachten. Zo krijgen achtergrondgeluiden bijvoorbeeld plots een hoofdrol.

Bibio slaagt zijn ingewikkelde thema op een simpele manier over te brengen. Zijn elektronische, dromerige tonen worden langzaam opeenstapelingen van geluid en vragen de luisteraar inderdaad zelf om een focus te leggen.

Zweverig

Niet alle liedjes op Mind Bokeh zijn zweverig of experimenteel. Zo zijn Anything New en Take Off Your Shirt hitgevoelige popliedjes door pakkende zangpartijen en synths. We horen zelfs een gitaarloopje voorbijkomen.

Bibio maakt intelligente composities, maar moet de luisteraar niet overschatten. Een focus kiezen op dit album is lastig, door het uiteenlopende aanbod van geluid. En dat is nu juist waar Bibio ons voor uitdaagt.