Had midden jaren negentig gezegd dat The Mountain Goats nog eens in de studio zou zitten met Erik Rutan, de voormalige gitarist van Morbid Angel, dan hadden je twee lachsalvo’s te wachten gestaan. Studio, daar had de lo-fikoning werkelijk niets mee. En death-metal en de haast ambachtelijke singer-songwriter kunnen ook niet veel verder uit elkaar liggen.

In 2002 werd echter de boombox al ingeruild voor een werkelijke studio. Iets wat niet bij alle fans in even goede aarde viel; de ruis verdween. En nu, voor All Eternals Deck, werd voor vier nummers de hulp van Rutan als producer ingeroepen.

Maar nee, The Mountain Goats is geen death-metal gaan spelen. Wel lijkt de band geheel zijn draai te hebben gevonden. Natuurlijk, licht, open en rockende indiefolk. Alles komt aan bod en klinkt puur, gemeend, eerlijk en direct.

En daarmee is eigenlijk ook niets veranderd, The Mountain Goats draait om de verhalen die John Darnielle in de liedjes legt, rondom steden, het Oude Testament of toekomstvoorspelling. Bedekt in ruis of, zoals hier, opgepoetst tot blinkend edelmetaal, het blijft zilver en goud.

Tarotkaarten


Goud uit deze plaat rond een set tarotkaarten is zeker Beautiful Gas Mask, een rustig groovend indierockwerkje. Maar ook het mysterieuze Age Of Kings (met strijkers) of slepende blues op Sourdoire Valley Song en het bijtende Estate Sale Sign.

Eigenlijk alles dus wat je al twintig jaar van een The Mountain Goats album mag verwachten. Goede indiefolk, met prachtige teksten en nu ook een productie om de vingers bij af te likken.