De mengelmoes aan exotische klanken die te horen zijn op het debuutalbum van La Boutique Fantastique zijn te terugvoeren naar Zuid-Europa, het Verre Oosten, de Balkan en Zuid-Amerika. Toch komt de groep gewoon uit Nederland en de plaat verschijnt bij het label van Kyteman.

Niet dat Kyteman (Colin Benders) op enige wijze creatief betrokken is bij deze plaat. Je zou het wel haast denken, wanneer je links en rechts en ergens in het midden wat trompetgeschal hoort. Het album is echter volledig in elkaar gesleuteld door Tymen Bergman en Maurits Goossens, met enkele gastmuzikanten.

Op het eerste gehoor klinkt het album van het duo als een uitgebreide geluidscollage van chansons, Oost-Europese volksmuziek, mariachi, blues, rai, mambo, jazz en ouderwetse filmmuziek. Het album stikt weliswaar van de samples, maar het grootste deel is gewoon in de studio ingespeeld.

Toch haalt La Boutique Fantastique de mosterd niet alleen uit de folkloristische muziek van niet-Westerse landen. Zo is hiphoptrack Ya Better Watch Out gebaseerd rondom één zinnetje uit een stokoude opname van de Amerikaanse kerstklassieker Santa Claus Is Coming To Town.

Prestigeproject

Het schijfje is behoorlijk artistiek en ambitieus en lijkt een muzikaal prestigeproject. Bittersweet, Floraison, Ispjenzola en Backdoor Rumble komen het dichtst in de buurt van een ‘gewone’ liedjes. De andere nummers zijn erg vrije composities.

Bergman en Goossens zijn een soort C-Mon & Kypski, maar dan zonder feestnummers (al is Ispjenzola een uitzondering). La Boutique Fantastique maakt avontuurlijke luisterliedjes door middel van een eigenzinnige potpourri. Een behoorlijk verknipt plaatje.