Met een eenvoudige donkerblauwe hoes en de titel Here Comes The Night geeft Marike Jager al voorzichtig weg dat haar derde album donkerder klinkt dan zijn geprezen voorgangers. De zangeres neemt je aan de hand door de nacht heen.

Je zou haast zeggen dat Marike Jager geïnspireerd is door de nacht en datgene wat je niet kunt zien. Here Comes The Night is spannend, afwachtend en broeierig, maar op momenten ook onrustig en ongemakkelijk. Alsof je slapeloos in bed ligt te woelen.

Het nummer Traveller is een onlogische singlekeuze. Ondanks dat het een lekker liedje is, moet je ‘m wel een keer of vier gehoord hebben voordat het kwartje echt valt. Dat is teveel voor een single; die moet onmiddellijk je muzikale smaakpapillen beroeren.

Here Comes The Night is sowieso een album vol zogenaamde groeiers; liedjes die onopvallend in je onderbewustzijn rondspoken en je vervolgens plotseling wakker schudden. Voorbeelden daarvan hier zijn het langzaam opbouwende Break The Law en het ietwat op Bowies Life On Mars? gelijkende Natural Way.

Raak

Met enkele van de nieuwe liedjes van Marike Jager is het dan weer meteen raak. Het aandoenlijke en soulvolle akoestische liedje Keep Me Warm is een uitschieter. Datzelfde geldt voor Rusty (single, Marike!), een stompend rocknummer in de geest van Leah Andreone en Sheryl Crow.

Marike Jager is op haar mooist als ze het simpel houdt, zoals op slotnummer Back Home. Ze klinkt als Tori Amos die stonerrock maakt op Don’t Erase Me en Faster is een electrorocknummer. Leuke experimenten, maar hiermee laat ze haar liefhebbers van het eerste uur in het duister tasten.


Marike Jager staat op 5 april in Paradiso in Amsterdam en op 14 april in Lux in Nijmegen. In mei start een korte tour door Nederland.