Bevriend zijn met een door de critici en het publiek hooggewaardeerde artiest kan meer allure geven aan je eigen carrière. De naam Alela Diane zal menigeen nog volstrekt onbekend in de oren klinken, maar bij de naam Joanna Newsom gaan er vast wel belletjes rinkelen.

Alela Diane is namelijk een vriendin van de succesvolle Newsom en de twee hebben in het verleden ook samen opgetreden. Newsom komt overigens net als Diane uit Nevada City, Californië. Toch blijft de bekendheid van Diane vooralsnog een beetje achter bij die van haar voormalige stadsgenoot (ze woont momenteel in Portland, Oregon).

Na de positief ontvangen albums The Pirate’s Gospel en To Be Still, verruilt Diane haar kille, desolate folk grotendeels voor een voller countrygeluid. Meer nog dan op de voorganger. Folksong The Wind is daarentegen de meest duidelijke link naar eerste plaat.

De eerste akkoorden van albumopener To Begin lijken verdacht veel op die van Dreamer van Supertramp. Het is een rustig liedje; goed gezongen, netjes ingespeeld, maar vooral erg middle of the road. Dat kenmerkt deze derde officiële release van Diane.

Veilig

De zangeres richt zich duidelijk op een groter publiek met dit album, doormiddel van een veilige mix van akoestische pop (Elijah, Desire), country (Long Way Down, Suzanne) en een beetje blues (Heartless Highway). Van hits is geen sprake, maar het luistert allemaal lekker weg.

Vocaal is Alela Diane te vergelijken met Chrissy Hynde, Dido en Amy Macdonald. Platenkopers van deze zangeressen zijn tevens de doelgroep waar Diane zich op lijkt te focussen met Wild Divine. Wellicht dat ze bovengenoemde zangeressen binnenkort aan haar kerstkaartenlijstje kan toevoegen.