Just Gimme Indie Rock schreeuwde Sebadoh uit in 1991. Een drie minuten durende ode aan de indierock van eind jaren tachtig begin jaren negentig. Een credo dat Cage The Elephant hoog heeft zitten. En op Thank You Happy Birthday dan ook in detail tot uitvoering brengt.

Sterker nog, de tweede plaat van de naar Londen verhuisde Amerikanen lijkt een bloemlezing van alles wat indierock in de periode ’90-’95 interessant maakte. De bron van de muzikale inspiratie ligt er namelijk wel erg dik boven op.

Nirvana, Girls VS Boys, Beck, Weezer, zo’n beetje alles dat in die jaren een beetje rammelde komt aan bod. Maar vooral Pixies klinkt in elk nummer door. Soms lijkt het zelfs of Francis Black zelf de microfoon heeft overgenomen.

Dat betekent natuurlijk niet direct dat we hier met een slechte of zelfs vervelende plaat te maken hebben. Liedjes al Indy Kidz, Sabertooth Tiger en Sell Yourself hebben zelfs als in zich om nieuwe indierockanthems te worden. En de gehele plaat klinkt gemeend.

Vergelijking

Toch ontsnapt de band niet aan de vergelijking met de bands die het duidelijk als voorbeeld ziet. En daarmee heeft Cage The Elephant de lat erg hoog gelegd. Ja, de nummers zijn pakkend, de plaat is afwisselend, arrangementen verrassend, vocalen scherp.

Maar tegen elke minuut kan een band van twintig jaar terug worden afgezet. Daarin toont Cage The Elephant nog te weinig eigen slurf en blijft Thank You Happy Birthday meer een fijne ode aan de indiehelden, dan dat zij op hun schouders kruipen om over de lat te komen.