Met de oud bassist van Sunn O)) en de ex-gitarist van Whiskeypriest in de band lijkt de eerste onmogelijkheid te ontstaan. Tel daar bij op dat Jesse Sykes haar stem leende aan Altar, dat dit jaar op Roadburn staat, dan is de verwarring vrijwel compleet. Tot dat je de eerste tonen van Marble Son hoort, dan valt alles op zijn plaats.

De psychedelische alt-country op het vierde album van Sykes en haar hiernamaals, heeft die zelfde bezwerende sfeer over zich als in de doomnetalhoek van deze Southern Lord-bands.

Lange nummers waarin rond repeterende thema’s huilende gitaar, mondharmonica of steelgitaar de volledige ruimte krijgen in hypnose.

Opener Hushed By Devotion – meteen acht minuten – verwijst volop naar de psychedelica uit de jaren zestig. Gelaagde, echoënde zang, een slepende folkriff op de gitaar en alle ruimte voor Wandscher op zijn zessnaar om te excelleren. Bezwerend, bedwelmend, mysterieus en dansend.

Psychedelica

En daarmee is de toon voor de rest van de plaat ook gezet. Psychedelische folk gebouwd rond briljante gitaar riffjes, gestapeld met een gitaar die voortdurend gespeeld wordt alsof deze op exploderen staat. Daarover de galmende, krakende stem van Sykes en eronder een stabiele en kalme ritmesectie.

Sykes zit aan de schaduw kant van de americana. Ze mengt de donkere doomklanken uit de artmetal met pedalsteel en desolate woestijngeluid, om daar nog jaren zestig-psychedelica aan toe te voegen. Een combinatie die leidt tot een uniek en slepend hypnotiserend geluid.