Onlangs zond Radio 6 een nieuwe editie van De Zwarte Lijst uit; een door de luisteraars samengesteld overzicht van jazz- en soulklassiekers. Met zijn debuutalbum Pickin’ Up The Pieces solliciteert Fitz and The Tantrums naar een hitnotering.

De band startte aanvankelijk als soloproject van Michael Fitzpatrick, na de aankoop van een oud orgel. Dat instrument is op de meeste nummers wel aanwezig, hoewel niet heel prominent. Overigens is er geen enkele gitaar te bespeuren op het album.

Vocaal doet Fitzpatrick eerder denken aan Jake Shears (Scissor Sisters) en Brandon Flowers (The Killers) dan aan de grote soulstemmen van weleer. Zangeres Noelle Scaggs heeft wel een echte soulstrot, maar wordt erg naar de achtergrond gedrukt.

Pickin’ Up The Pieces leunt vooral op de kundige productie van Chris Seefried (voormalig frontman van Gods Child, Joe 90 en tegenwoordig Low Stars) en niet zozeer op sterke liedjes. De plaat is daardoor vooral een reproductie van oude geluiden.

Draak

Er staan wel degelijk een paar aardige liedjes op het debuut van Fitz and The Tantrums, zoals Breakin’ The Chains Of Love, Pickin’ Up The Pieces, Don’t Gotta Work It Out en het fantastische MoneyGrabber. Daar tegenover staat wel de draak Tighter.

Fitz and The Tantrums toont aan dat je met een voortreffelijke productie en goed nagebootste retroklanken nog lang geen fatsoenlijke soulplaat onder de arm hebt. Daarvoor kun je beter Radio 6 aanzetten.