Met de tweede plaat Belong weet The Pains Of Being Pure At Heart de debuutplaat dik te overtreffen. Muzikaal en vooral productioneel gezien is de indieband met flinke stappen vooruitgegaan.

The Pains Of Being Pure At Heart uit Brooklyn maakt al enkele jaren rommelige, noisy indierock met een randje shoegaze. Een onschuldige, nerdy uitstraling erbij en de hype rond het gelijknamige debuut was compleet.

Ditmaal heeft de band gewerkt met grote namen uit de producerswereld: Flood (Depeche Mode, U2) en Moulder (Smashing Pumpkins). Vergeleken met de debuutplaat is de kwaliteit dan ook een wereld van verschil.

Belong bevat een flink aantal potentiële hits. Titeltrack Belong, Heart In Your Heartbreak en My Terrible Friend klinken fris en pakkend. Shoegaze was nog nooit zo aanstekelijk.

Fluisterend

De soms fluisterende stem van zanger Kip Berman blijft soms niet helemaal staande tegenover de enorme instrumentale laag die per liedje wordt aangeleverd. Slechts af en toe krijgt hij bijval van een tweede stem.

Ondanks dat blijft Belong een sterke vervolgplaat. Behalve de aanzienlijke verbetering in productie en professionaliteit, is de band ook gegroeid in composities en liedjes. Het debuut verbleekt bij de normaliter “moeilijke tweede”.