Er is geen duidelijke maatstaf voor, maar Within Temptation zou wel eens de meest ambitieuze band van Nederland kunnen zijn. Dat de aspiraties verder reiken dan enkel het maken van een goed album blijkt wel uit het omvangrijke project dat The Unforgiving heet.

De plaat gaat vergezeld van een stripreeks en een aantal korte films, die gezamenlijk een verhaal vormen. The Unforgiving is de soundtrack. Gelukkig zorgt Within Temptation ervoor dat de muziek niet op een zijspoor terecht komt. Dat is de band wel toevertrouwd.

Dat zou overigens niet vreemd zijn. Hoeveel bands vertillen zich niet aan dergelijke grootse plannen? Zeker omdat Within Temptation op ieder vlak creatieve input heeft geleverd, is het niet geheel ondenkbaar dat de band ergens tekortschiet.

Sharon den Adel en haar vrienden hebben uitgebreid de tijd gekregen (en genomen) om alles naar wens te realiseren. The Unforgiving wijkt muzikaal daarentegen minder af van zijn beproefde concept dan Within Temptation ons wil laten geloven. De variatie zit vooral in de details.

Injectie

Zo ontdek je Metallica-achtige gitaarriffs in de powermetalsong In The Middle Of The Night en een injectie van synthpop op Sinéad en A Demon’s Fate, terwijl Iron welhaast een eerbetoon is aan Iron Maiden. In gedachten zwaaien de fans al met hun handen in de lucht op de meeslepende nummers Lost en Fire And Ice.

Vooral Faster, Shot In The Dark en Sinéad springen er op een positieve manier uit. The Unforgiving kent nauwelijks rustpunten, ook al is de muziek deels ontdaan van de (on)nodige bombast die het genre kenmerkt. Los van alle extra’s gewoon weer een goed album.