De tourbus. Voor sommige bands is het meer dan slechts een vervoermiddel. Het is een rustplek, een oefenruimte, een eetgelegenheid en een trouwe metgezel tijdens nachtelijke ritjes vanuit de gekste uithoeken van het land naar huis. Chef’Special draagt zijn debuutalbum op aan zijn tourbus.

De Mrs. uit de titel is namelijk de bus van de band. Chef’Special is afkomstig uit Haarlem, de stad waar ook Relax vandaan komt. Aan de muziek te horen wonen beide bands praktisch in hetzelfde straatje. Hiphop, rock, funk, reggae en pop zijn voor zowel Relax als Chef’Special de hoofdbestanddelen.

Is Chef’Special dan een “poor man’s” Relax? Nee, Chef’Special is eerder Relax 2.0, want de muziek van de band rondom rapper Joshua Nolet is meer van deze tijd dan de laatste release van Llewy is Sel en consorten. Niet in de laatste plek vanwege de productie van Jasper Zuidervaart (drummer Moonpilot).

Chef’Special opent met het nummer Airplaying de frontale aanval op het huidige radiolandschap en de veilige muziekkeuze van de Nederlandse popstations. Erg gewaagd om als voormalig Serious Talent-bandje – dat airplay goed kan gebruiken – een dergelijk statement te maken.

Hypocrisie

Anderzijds schuilt daar een zekere hypocrisie in, omdat Chef’Special niks nieuws brengt. Prima liedjes als Scribblin, Birds en Biggest Monkey lijken zelfs speciaal geschreven voor de radio. Het ietwat op Good Girls Gone Bad van Cobra Starship gelijkende My Night Off is bovendien retecommercieel.

Het meest muzikale nummer op One For The Mrs. is jammerlijk als ghosttrack verborgen na het slotnummer. Dit debuut is net zo veilig als de muziek waartegen de band ageert. De tourbus van Chef’Special zal desondanks nog flink wat kilometers afleggen dit jaar.