Historisch gezien liggen Arizona en Spanje niet zover van elkaar verwijderd. Tot 1810 maakte de geboortegrond van Howe Gelb – frontman van Giant Sand – deel uit van het Spaanse koninkrijk. Een periode die haar culturele erfenis moet hebben achtergelaten.

Of dat de motivatie is voor Gelb om in Cordoba met A Band Of Gypsies de studio in te duiken, is uiteraard de vraag. De kwart eeuw aan americana, country en folk heeft tot nu toe weinig flamenco laten horen.

Toch klinkt de broeierige, soms wat lome, songwriter tussen deze Spaanse zigeuners geheel op zijn plek. Van de veertien nummers die het gezelschap samenspeelt, spat de magie af. Als er al sprake is geweest van enige taalbarrière, is deze geheel opgeheven door de spelvreugde die allen delen.

Voor Alegrias zijn maar vier nieuwe werken geschreven, de andere tien zijn broeierige bewerkingen van ouder Giant Sand-materiaal. Maar een knappe jongen die deze meteen kan plaatsen.

Flamenco

De muzikale reiziger en zijn Spaanse zigeunervrienden hebben alles opnieuw uitgewerkt en tot Arizona-flamenco vermaakt met soms een warme jazzgloed eroverheen. Hierdoor is een album ontstaan dat – mede door de productie van John Parish – de zon hoog aan de hemel zet.

Die hemel opentrekt in helblauw en een lichte maar brandend warme woestijnbries door de kamer jaagt. Weliswaar geen wereldschokkende plaat, maar een combinatie zo onwaarschijnlijk en onwaarschijnlijk fijn, dat hij de naam (Alegrias betekent vrolijk) in zijn geheel dekt.