De langharige Dinosaur Jr.-frontman Joseph Mascis vervolgt zijn solocarrière met zijn eerste echte studioalbum Several Shades Of Why. De elektrische gitaar ruilde hij om voor een akoestische.

De rammelende cultband Dinosaur Jr werd begin jaren tachtig opgericht door Mascis en Lou Barlow. Na een kwart eeuw heeft Mascis nu eindelijk tijd gevonden om zijn soloproject uit te bouwen.

Het is even wennen om de kenmerkende krakende stem van Mascis boven akoestisch gitaargetokkel te horen. Listen To Me en titeltrack Several Shades Of Why klinken bovendien wel erg vredig voor Masics doen.

Maar het went. De stem van J. Mascis blijkt erg geschikt voor deze ingetogen kampvuurliedjes. Aangevuld met strijkers en meerstemmige vocalen klinken de liedjes zelfs redelijk vol en zijn goede teksten vallen nu veel meer op.

Wanhoop

Vooral Not Enough is een topnummer, waar de wanhoop van de zanger je naar de keel grijpt. J. Mascis zingt bovendien vol rust en kalmte, alsof hij zich volledig op zijn gemak voelt in zijn nieuwe jasje.

Maar eerlijk is eerlijk: de muziek die we hier horen is verre van vernieuwend. Het album leunt vooral op de status die J. Mascis door de jaren heen heeft opgebouwd, niet op uitmuntende gitaarliedjes.