De BBC plaatste The Vaccines op de derde plek van zijn The Sound Of 2011-lijstje, na Jessie J en James Blake. Dat dit hoge verwachtingen schiep, wist de band maar al te goed en gaf terstond zijn debuutalbum de titel What Did You Expect From The Vaccines? mee.

Met de nog geen anderhalve minuut durende single Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra) wist de indierockband uit Londen zich eind 2010 al in de kijker te spelen. Het vrolijke punkliedje is schatplichtig aan Ramones’ Rock ‘N’ Roll High School en White Riot van The Clash.

Ramones is een belangrijke voorbeeldband voor The Vaccines, wat tevens verklaart waarom het nummer Post Break-Up Sex als twee druppels water lijkt op The KKK Took My Baby Away. De wroeging in de tekst en de wanhoop in de stem van zanger Justin Young doen het Ramones-nummer verbleken.

Het geluid van The Vaccines is dus niet compleet nieuw en de band leent opzichtig van collega’s als The Strokes (het fantastische A Lack Of Understanding), The Jesus And Mary Chain (Blow It Up), U2 (Wetsuit), Vampire Weekend (Norgaard) en Kings Of Leon (All In White).

Melange

The Vaccines absorbeert alle hierboven genoemde invloeden – plus nog tig anderen – en extraheert daaruit een eigen smaakvolle melange. Een uitvloeisel hiervan is dat de enorm aanstekelijke liedjes het heimelijke verlangen hebben zich eigen te maken van elk van je ledematen.

Tot besluit laat de band zich van zijn meest softe kant zien, met Family Friend en het daarachter verborgen nummer Somebody Else’s Child. Beiden erg mooi, maar het zijn de gitaarnummers die voor de doorbraak van The Vaccines zullen zorgen. De verwachtingen worden waargemaakt.