Both Ways Open Jaws is het tweede album van het Fins/Franse duo The Dø. In 2005 vonden de twee muzikanten elkaar bij de opnames voor de soundtrack van Empire Of Wolves. Dat bleek te klikken en al snel werd de blijvende samenwerking bezegeld met een eerste EP.

Een brede interesse en inspiratie daaruit is wat zangeres Olivia Bouyssou Merilahti en multi-instrumentalist Dan Levy verbindt. Iets dat zich uiteraard vertaalt naar de nummers. Invloeden uit volksmuziek, klassiek, hiphop, indiepop en zelfs elektro worden naadloos samengevoegd.

Net als op voorganger A Mouthful resulteert dit in een grote variatie aan stijlen, waarbij de verbindende factor voornamelijk in de stem van de Finse ligt. Prangende sexy stem, die alle variatie ook kan dragen.

Rappend als M.I.A., zoals in Slippery Slope, maar veel vaker dansend en speels als Björk. Speels, net als de muziek waar strijkers en koperblazers samenkomen met elektronische effecten. Of juist zwoel schuifelen langs een xylofoon (Was It A Dream).

Klassiek

Soms doet Both Ways Open Jaws denken aan het Deense Efterklang, dat op gelijke wijze klassieke motieven met elektronische muziek en pop vermengt. Maar The Dø biedt meer, vooral in afwisseling.

Zelf zingt het duo (in gelaagde zang): "Trust us, we show you the way", en daar is weinig aan gelogen. Het is een kronkelig pad, met vele – onverwachte – zijpaden waar de twee ons langs leiden. Wellicht niet meer zo verrassend als het debuut, maar daarom niet minder avontuurlijk.