Ze kennen elkaar al een tijdje, ex-Thunder-snarenplukker Luke Morley en oud-Winterville-vocalist/-gitarist Peter Shoulder. Nu dat hun respectieve bands recentelijk uit elkaar zijn gevallen, hebben ze een schrijversunie gevormd die welhaast voorbestemd lijkt.

“Goede wijn behoeft geen krans”, zullen Morley en Shoulder gedacht hebben toen ze besloten onder zo’n eenvoudige bandnaam een titelloos debuutalbum uit te brengen. Gelijk hebben ze, want met deze plaat spelen de beide Britten zich direct naar de top van de bluesgeoriënteerde hardrockscene.

Bij de pompende schijfopener Watch The River Flow laten de mannen meteen horen elkaar uitstekend aan te voelen en die indruk blijft tot en met de keihard rockende afsluiter The Space Between Us behouden. Alsof ze al twintig jaar met deze band bezig zijn.

Dat geldt niet alleen voor het feitelijke samenspel tussen de twee (dat wordt geruggensteund door bas en drums en incidenteel aangevuld met toetsen en achtergrondvocalen), maar ook voor hun nu al volledig gerijpte liedsmederij.

Heavy

Stilistisch is het dozijn nummers vooral schatplichtig aan de heavy rock van Led Zeppelin en aanverwante bands, zij het met meer rootsgevoel. Dat wil overigens niet zeggen dat de groep zich tot één type liedjes beperkt.

Want naast de vele stugge rockers kent de plaat ook sterke ballades als Saviour en Lilies en archaïsche excursies als Holy Roller. Die variëteit komt de luisterbaarheid zeer ten goede, zonder dat het ten koste gaat van de coherentie van het geheel. Eén van de betere klassieke rockalbums van het jaar is het klinkende resultaat.


The Union speelt op 11 maart in Paard van Troje in Den Haag, 17 maart in Luxor Live in Arnhem, 18 maart in Rock Temple in Kerkrade, 19 maart in Metropool in Hengelo, 24 maart in Utrecht, 25 maart in Mezz in Breda en op 26 maart in Limburgzaal in Heerlen.