Als frontman van de experimentele indiepopband Super Furry Animals kwam Gruff Rhys nooit dichter bij het maken van een traditioneel liefdesliedje dan met het wonderschone doch bitterzoete Juxtapozed With U. Ook Hotel Shampoo is niet bepaald een Knuffelrock-cd.

Gruff Rhys had voor zijn derde soloalbum het idee gevat om een plaat te maken met enkel pianoballads. Hoewel er nog duidelijke sporen van dat aanvankelijke concept terug te vinden zijn op Hotel Shampoo, zoekt Rhys wederom zijn toevlucht tot psychedelica.

Geluiden van rondzingende meeuwen en golven die breken op een rotspartij roepen voor menigeen snel een gevoel van romantiek op, maar Rhys zet dit gegeven om naar een rommelige geluidscollage aan het begin van albumopener Shark Ridden Waters. Zo romantisch als de tune van Spongebob Squarepants.

Wel overheerst elders de zoete sixtiessound en een truttig jaren zeventig-sfeertje, maar dit alles doordrenkt van Rhys’ typische tekstuele ironie en schelle elektronica. Zijn muzikale helden zijn overduidelijk te herkennen in veel van de nummers hier.

Achterhoofd

Zo zijn The Beach Boys (Honey All Over, Sophie Softly), Lennon (If We Were Words (We Would Rhyme)) en Burt Bacharach (Vitamin K, Take A Sentence) nadrukkelijk in het achterhoofd aanwezig. Intrigerend en grappig tegelijkertijd is Space Dust #2, een duet met Sarah Assbring van El Perro Del Mar.

Dat Rhys ook los van zijn voorbeelden goede nummers kan schrijver bewijst hij met Sensations In The Dark en At The Heart Of Love. De zanger van Super Furry Animals maakt geen liedjes om liefdesverdriet mee weg te zingen, maar liever dan dit wordt hij niet.