Uit het land van Lordi komen de Vikingen van Turisas aanzeilen met hun nieuwste langspeler Stand Up And Fight. Zwaar orkestraal aangezet en doortrokken van een melige vrolijkheid, zo valt de metal van deze Finnen wellicht nog het best te karakteriseren.

Finland is waarschijnlijk één van de weinige landen op aarde waar metal een heel gebruikelijk bestanddeel van het luisterdieet van de doorsnee inwoner vormt. Zozeer zelfs dat heavy nummers veelal hitparademateriaal zijn.

De Finnen beschouwen metal dus als popmuziek en als zodanig hoeft het niet te verbazen dat ze een bizarre outfit als Lordi naar het Eurovisie songfestival afvaardigen. Bovendien maakt het begrijpelijk waarom ‘harde’ muziek uit die contreien vaak zo gelikt en toegankelijk klinkt.

Stand Up And Fight van Turisas is daarop zeker geen uitzondering. Dat maakt de pakkende opener The March Of The Varangian Guard onmiddellijk duidelijk. Het is de toepasselijke start van een album dat eigenlijk louter uit sterk gepolijste meezingers bestaat.

Constantinopel

Een ander element van het bandgeluid dat meteen opvalt, is het rijke orkestrale palet dat de groep op dit bombastische conceptalbum over Vikingen in het middeleeuwse Constantinopel hanteert.

Het geeft de muziek een intens filmische lading en maakt haar zeer geschikt voor avontuurlijke rolprenten en computerspelletjes. Waar alle feestelijke toeters en bellen echter zeker niet voor zorgen is ernst en diepgang.

Strijdliederen

In de grond blijft dit een vermakelijke verzameling groots opgezette strijdliederen waar zelfs je nichtje van vier niet bang van zou worden. Integendeel, de kans is groot dat ze het allemaal geweldig leuk zou vinden.

Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee en als je niet vies bent van wat zwaar melig metaal op zijn tijd is deze plaat zonder meer een aanrader.

Gejoel

Het helpt ook dat de composities heel deskundig in elkaar zijn gestoken en door de brede muzikale aanpak van de groep veel gave geluidseffecten kennen, zoals het gejoel in Venetoi! – Prasinoi! en de talloze overdonderende koorzangen.

Kortom, een uitermate vaardig ontworpen en uitgevoerd muziekproduct, dat de liefhebber van vrolijke en energieke symfonische klanken niet zal teleurstellen. En anders is er misschien op korte termijn wel een jonge jarige in de familie?
 

Turisas speelt op 22 maart in de Melkweg in Amsterdam.