Openend met donderende tribale trommels waarover vervolgens een scheurende gitaar giert, wordt de reis ingezet. Een reis in een achtbaan waar de reisleider Akron/Family ons bijna achteloos door heen loodst.

De aftrap Silly Bears schudt de luisteraar meteen wakker, met haar wilde mix van folk, experiment en Afrikaanse ritmes. In een schril contrast met Island, dat daar direct op volgt.

Met pedalsteel gitaar, gedweeë koortjes word je hier met tjilpende vogeltjes op de achtergrond haast in slaap gesust. Op het strand, weliswaar.

Maar net als de ogen nog nauwelijks zijn dichtgevallen, vormen zich al donkere wolken boven de eerst zo vredige zee. Dreigende bas, beknellende samplelagen en schuine samenzang openen A AAA O A Way. Het is duidelijk, de hoofdpersoon vertrekt.

Angst

Slechts drie nummers in de plaat is de sfeer al meerdere malen geheel omgeslagen. Van opgejaagd naar liefelijk, open om te rusten in een benauwende angst.

Zo zou je de hele plaat onder de loep kunnen nemen, track na track en binnen de nummers zelf. Want zo gaat het de hele tijd door. Geheel onlogische stappen worden door Akron/Family gemaakt alsof het de meest voor de handliggende opties zijn.

Freaky

Iets wat je bij beluistering ook geheel gelooft. Natuurlijk mix je postrock met folk, Afrikaanse ritmes, zachte Beach Boys-samenzang omdat vervolgens over te laten gaan in freaky postpunk gedreven door industrial percussie.

Op het vijfde album (de split met Angels Of Light uit 2005 niet meetellende) laat Akron/Family horen nog lang niet klaar te zijn met het experiment. Wel is het minder freaky dan de voorgangers, maar bij deze band is dat zeer relatief.

Stoel

Geen seconde gaat voorbij of er wordt met een verrassing om de oren gemept. De wijze waarop folk wordt samengebracht met jaren zestig-surfpop, experimentele indie en atmosferische soundscapes houd je voortdurend op het puntje van de stoel.

De muzikale fantasie van dit gezelschap slaat met gemak over op de luisteraar. Als een kind in een zeepkist raas je mee naar beneden, gierend van de pret, ondanks de angst van de steile helling. Dit is zoals avontuur omgezet in muziek klinkt.