Het is deze maand 28 jaar geleden dat Karen Carpenter overleed; één van de grootste en tevens één van de meest ondergewaardeerde zangeressen die de popmuziek kende. Drie decennia later klinkt de Carpenters-zangeres door in Rumer.

Rumer is de artiestennaam van de in Pakistan geboren zangeres Sarah Joyce, tegenwoordig woonachtig in een buitenwijk van Londen. De naam Rumer ontleende ze van Rumer Godden, haar favoriete schrijver.

Het milde, gemoedelijke en bitterzoete stemgeluid van Rumer vertoont sterke gelijkenissen met de vocalen van Karen Carpenter. Ook de invloed van grootheden als Carole King en Dusty Springfield en andere tijdsgenoten zijn onmiskenbaar.

Songschrijver Burt Bacharach onderstreepte het talent van Rumer en nodigde haar zelfs uit om voor hem te komen zingen in Californië. De Bacharach/David-compositie Alfie is een bonustrack op de Europese editie van haar album Seasons Of My Soul.

Rondspoken

Am I Forgiven is een luchtige start van Seasons Of My Soul en flirt met sixtiespop zoals Belle and Sebastian en Camera Obscura dat reeds voor haar deden. Het dromerige Come To Me High is een liedje dat nog lang na beluistering in je hoofd blijft rondspoken.

Slow definieert Seasons Of My Soul met enkel de titel. Inmiddels is het duidelijk dat Rumer het tempo op een laag pitje houdt. De zangeres kan echter goed uit de voeten met ballads en softe popliedjes. Slow is de meest sensuele daarvan.

Subtiliteit

Take Me As I Am is wederom een prima easy listening-nummer, met subtiel gebruik van een zangkoor. Subtiliteit is nog een sleutelwoord voor het debuut van Rumer. Zelfs Aretha – het meest hitgevoelige nummer en ode aan de soulzangeres Aretha Franklin – kabbelt minzaam voort.

Immer ingetogen en introvert tikken de minuten langzaam weg. Rumer straalt rust en onthaasting uit. Of het nu gaat om het soulvolle Saving Grace, het folky Healer of pianoballades Thankful en Blackbird.

Passie

De desolate countrysong On My Way Home is het meest aangrijpende nummer op Seasons Of My Soul en tevens het beste zelfgeschreven nummer van de zangeres. Rumer legt evenveel passie in haar coverversies van Goodbye Girl (Bread), Alfie (Cilla Black) en It Might Be You (Stephen Bishop).

Wellicht klinkt haar hartstocht juist nog meer door in de covers op Seasons Of My Soul. Dat was bij Karen Carpenter niet anders. Je raakt hoe dan ook snel vertrouwd met de zoetgevooisde stem van Rumer, of ze nu eigen werk zingt of dat van anderen. Zoals het een goede zangeres betaamt.