Het tiende soloalbum van Frank Boeijen heet Genade en verschijnt enkel in boekvorm. Dat is niet de eerste keer voor de uit Nijmegen afkomstige chansonnier, want ook in 2007 verscheen een cd van hem exclusief bij een boek.

Dat was Fim Du Mondo. Boeijen maakte een cd voor dit boek met kunstwerken, met daarop één nummer van ruim een uur lang. Genade is daarentegen een album met tien nieuwe nummers, waarvan de songteksten staan afgedrukt in het boek.

Het fraai vormgegeven boekwerk bevat prachtige zwart-witfotografie van Károly Effenberger, die Boeijen en zijn directe (leef)omgeving vastlegde op de gevoelige plaat. De stad Nijmegen en de nabij gelegen Elyseese Velden staan hierin centraal, maar ook de Vlaamse steden Brugge en Oostende.

De foto’s illustreren de achtergrond van de liedjes van Frank Boeijen. Zo refereren twee foto’s naar zijn bekendste hit Kronenburg Park. Zowel muzikaal als qua thematiek houdt de Gelderse zanger het dichtbij huis.

Leest

Op het voorgaande album (Camera, 2009) brak Boeijen enigszins met de door hem zelf in gang gezette trend van ballads. Lichter van toon en rijker van kleur keerde Boeijen terug bij zijn leest; het maken van echte popliedjes.

Opnieuw ging hij met zijn liveband de studio in, maar Genade is toch bovenal een terugkeer naar de door Boeijen zo geliefde ballades. Het organische, warme geluid van Camera blijft op Genade behouden, waardoor de twee albums elkaar mooi aanvullen.

Terugkijken

Op zijn eerste langspeelplaat (met Woutje Pennings) zong Frank Boeijen nog Het Is Verkeerd Om Terug Te Kijken. Toch is dat iets dat hij veelvuldig doet op Genade, op de nummers Verdwenen Stad, De Tabakswinkel en Het Geluid Van Een Andere Tijd.

Boeijen kijkt ook vooruit (Genade, Deze Dag Is De Toekomst) en soms staat hij stil (Schoonheid Om De Hoek, Voorjaar In Valencia). Tijd en de herinneringen die de tijd met zich meedraagt vormen het primaire thema, dat vooral interessant wordt uitgewerkt in Als Ik Geen Geheugen Had.

Tevredenheid

Er klinkt een zekere tevredenheid door in de liedjes op Genade, hoewel dit wordt geremd door het gevoel van weemoed dat je meer en meer bekruipt bij iedere beluistering van de plaat.

Genade is een muzikale atlas, die op gedetailleerde wijze de wereld van Frank Boeijen in kaart brengt. Van reeds betrede paden wijkt Boeijen niet af, gezien het feit dat het album moeiteloos tussen de omvangrijke discografie van de zanger past.