Zoals gebruikelijk bij ... And You Will Know Us By The Trail Of Dead start de plaat traag en atmosferisch op, waarna meteen de eerste eruptie volgt. Een haast gefluisterd "Okay, let’s experiment then" trapt de plaat na dertig seconde af, waarna de bombast over ons uitrolt.

Tao Of The Dead, het zevende album van de Amerikaanse band, is een conceptalbum bestaande uit twee grote delen. Een album dat ook als zodanig moet worden geluisterd.

Het eerste deel – Tao Of The Dead – bestaat weliswaar uit elf losse nummers, maar vormen duidelijk een geheel. Het tweede deel – Strange News From Another Planet – is korter met zestien minuten, maar wel als een geheel op de cd geplaatst.

In beide delen vinden we Trail Of Dead (zoals de band ook genoemd wordt) in de beste vorm die we ooit hebben gehoord. Van begin tot eind wordt de luisteraar meegeslingerde in de muzikale tocht van indierock tot progrock.

Hoorspel

Dromerige stukken worden afgewisseld met rauwe rock – refererend aan The Who – of haast apocalyptische postrock alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Duistere gesproken stukken, als in een hoorspel, maken het geheel compleet.

Was de band op voorgaande releases nog wel eens te betrappen op een schuiver of twee, op Tao Of The Dead wordt hoog ingezet en vooral ook hoog gehouden. Geen moment is er ruimte om met de aandacht een andere richting op te schuiven.

Geheel

Die is bij de wijze van de doden en blijft bij de wijze van de doden. En de wijze van de doden is een totaal ervaring die je in haar geheel ondergaat.

Tao Of The Dead is een plaat die, in een tijd waar in velen enkel losse nummers kopen, eigenlijk alleen als een geheel aangeboden mag worden.

Schande

Hoewel elke track op zichzelf werkt, lijkt het een schande ze uit hun verband te trekken. Alsof je zou besluiten alleen het derde boek van In De Ban Van De Ring te lezen. Ergens haalt dat de angel uit het verhaal.

Trail Of Dead zou Trail Of Dead overigens niet zijn, als de bombast en het concept niet door vertaald waren naar het artwork. De gelimiteerde editie, met boek en werkelijke flapuit zijn alleen al reden om naar de winkel te rennen. Een totaalpakket, dat in elk detail klopt.